ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Read more →

Η περιοχή στην οποία είναι ενταγμένο το συγκρότημα περιλαμβάνει  σημαντικούς οικότοπους (δάση ανατολικής πλατάνου, δάση ελληνικής ελάτης, ορεινά δάση μαύρης πεύκης), όπου ενδημούν είδη πανίδας εθνικού ή/και διεθνούς ενδιαφέροντος: Χρυσαετός, Σπιζαετός, Πετρίτης, Μπούφος, Κοκκινοκαλιακούδα, Δρυοκολάπτες, Αγριόγατα, Σαλαμάνδρα, Ποταμοχελώνα, Μεσογειακή χελώνα, Κρασπεδωτή χελώνα.

Ο Ταΰγετος, το «αρσενικό» βουνό όπως τον έχει αποκαλέσει η συγγραφική πένα, καλύπτει τη δυτική Λακωνία, συνθέτοντας απαράμιλλης ομορφιάς τοπία.  Τα πολύ ενδιαφέροντα καλντεριμωτά μονοπάτια του, τα μνημεία του, οι πηγές του, θυμίζουν ότι και εδώ η περιοχή έχει κατοικηθεί από τα αρχαία χρόνια και μαρτυρούν την άρρηκτη σχέση του βουνού με τον άνθρωπο. Μια σχέση που διατηρείται ακόμα και σήμερα.Τα μεγάλα φαράγγια του προσελκύουν πλήθος πεζοπόρων, αλλά και ορειβατών.

Στη διαδρομή προς τον Ξενώνα ο επισκέπτης συναντάει πανέμορφα χωριά του Ταϋγέτου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ξεχωρίζουν
Το Ξηροκάμπι με την πανέμορφη  πλατανόσκεπη πλατεία του και το Ελληνικό Γεφύρι (100 π.Χ.), πέτρινο μονότοξο γεφύρι των Ελληνιστικών χρόνων, με αξιόλογη βιβλιογραφία από περιηγητές και ιστορικούς, μοναδικό σε χρήση στην Ευρώπη.

Η Δάφνη, με σημείο αναφοράς την Ιερά Μονή Ζερμπίτσας μεταβυζαντινό μοναστήρι του 17ου αιώνα, η οποία περιβάλλεται από ψηλό φρουριακό περίβολο.
Οι Γοράνοι, ορεινό χωριό, με καταπληκτική θέα προς τον Λακωνικό κόλπο.